Здається сприятливим навіть називати 20-канальний StormAudio ISR Fusion 20 “AV-ресивером”, хоча він дійсно несе на борту всі ці колосальні 16 каналів посилення.

Після запуску новітньої системи корекції приміщення Dirac Live (ми не дійшли до останнього вдосконалення Dirac Live ART) джерела іммерсивного звуку забезпечили надзвичайно потужну та детальну звукову сцену з хрестоматійною інтеграцією басів, що повністю відповідає розкішній категорії високого класу AVR.

Крім того, є нейтральність, нищівна динаміка та величезна вага аудіопрезентації, яка просто приголомшує. Додайте до цього, мабуть, найбільш вражаючі та точні ефекти кермового управління, які ми колись чули, і причина запаморочливої ціни Storm стане зрозумілою.

Музика високого дозволу також забезпечує чистоту еталонного рівня, яку очікується від стереопідсилювача преміум-класу. Варіанти налаштування багаторівневі та орієнтовані на індивідуальний канал інтеграції, але ніщо не завадить ентузіасту домашнього господарства витратити багато годин на налаштування, щоб максимізувати продуктивність.

ISR Fusion 20 – це електроніка, що серйозно виглядає і звучить, і домогтися такого рівня дорослого виконання на одному єдиному шасі – це зовсім інше.

Плюси:

Величезна, динамічна та детальна звукова сцена під час відзнятого контенту.

Суворе кермо з точними ефектами

Експертно контрольована інтеграція та продуктивність басів

Поглиблений інтерфейс користувача та можливості управління.

Стильна та надійна збірка

Мінуси:

Дуже великий корпус

Несуттєвий віддалений пристрій

Що таке StormAudio ISR Fusion 20 AVR?

StormAudio бере свій початок на початку 1980-х років у бельгійській студії Galaxy Studios. Засновник Вільфрід Ван Баелен ніс важливу відповідальність за розробку концепції Auro-3D та наступних форматів у найближчі роки. Він і його підрозділ Galaxy Studios не тільки здійснили перші установки 11.1 Auro-3D, але й компанія StormAudio, що незабаром сформувалася, в 2014 році випустила перший 3D-аудіоресівер — 16-канальну Auriga.

….. В арсеналі компанії є компоненти, в яких розріджене повітря населяє такі шановні бренди, як Acurus, Lyngdorf і Trinnov.

Після зміни власника у 2017 році StormAudio випустила процесор ISP Elite MK1. У 2019 році відбувся MK2, оснащений повним набором іммерсивних аудіокодеків, включаючи Dolby Atmos та DTS:X. Процесор зараз знаходиться на третій ітерації і тому отримав назву ISP Elite MK3 із 32 доступними каналами обробки. Останній продукт отримав стильний новий фейсліфтинг 2022 з більшим вбудованим екраном і покращеною графікою на передньому дисплеї, естетика якого відображена в 20-канальному ресівері ISR Fusion 20 2023, який ми розглядаємо тут. Цей продукт є єдиним ресивером у лінійці і тепер працює разом із трьома AVP (включаючи флагманський ISP Elite MK3), а також з 8- та 16-канальними підсилювачами потужності, у двох останніх з яких використовуються оновлені корпуси MK3, щоб візуально відповідати процесорам.

Ключовим моментом ISR Fusion 20 є те, що хоча він має фіксовану архітектуру, плату HDMI можна оновити, коли оновлення стануть доступні. Це також офіційно перший продукт, у якому використовується удосконалена версія Dirac Live ART (Active Room Treatment) для системи корекції приміщення Dirac Live. StormAudio намагається підкреслити, що ISR Fusion 20 є «роздільні пристрої в одній коробці» і використовує ті ж чіпи DSP і плати HDMI, що і продукти Elite.

StormAudio зараз знаходиться у Франції, і там відбувається повне складання продукту. В арсеналі компонентів компанії є розріджене повітря, в якому мешкають такі шановні бренди, як Acurus, Lyngdorf і Trinnov. Ми могли б класифікувати все це як продукти для інтеграції домашнього кінотеатру преміум-класу. Не дивно, що всі ці бренди вимагають грошових витрат на покупку автомобіля і є великим стрибком у порівнянні, скажімо, з Denon, Marantz або Yamaha для звичайного користувача. Серед програвачів преміум-класу налаштування та робота Lyngdorf загалом більш зручні для споживача, а компоненти StormAudio та Trinnov відкривають безмежні можливості для вивчення та налаштування відповідно до особистих уподобань та середовища.

Дизайн

Корпус ISR Fusion 20 досить значний: висота для чотирьох стійок становить 19,3 см, глибина – 46,6 см. Ви дізнаєтеся про це, коли піднімете з ящика його 17 кг. У комплект поставки пристрою входить пара кріплень для стійки, тому ширина 17 дюймів дозволяє громіздкій рамі вставлятися в стандартний сталевий IT-вузл. Просто запишіть, щоб переглянути ці розміри, якщо ви плануєте розмістити ISR на полиці.

ISR – гарний і складний пристрій. Велика акрилова пластина домінує над чорною лицьовою панеллю ствольної коробки. З боків його розташовані дві чорні сталеві пластини з діагональними лініями кордонів, що символізують новий підхід до дизайну продуктів покоління MK3. За пластиковою центральною частиною знаходиться графічний світлодіодний домашній екран, який включає великий індикатор гучності і детальну інформацію про виявлений аудіоформат і обраний профіль планування приміщення. Справа, вбудований в акрил, знаходиться поворотний регулятор гучності з кнопкою для вибору та вимкнення звуку. Ліворуч від головного дисплея розташовані досить хисткі пластикові кнопки вгору/вниз та доступ до головного екрану. У крайньому правому кутку передньої панелі знаходиться ще одна пластикова кнопка режиму очікування, ІЧ-приймач дистанційного керування та світлодіодний індикатор увімкнення.

З правого боку ресивера розташовані три вентилятори, які видають звуковий сигнал протягом певного періоду часу, як під час запуску, так і після вимкнення. Уздовж верхньої панелі задньої панелі розташовані сім входів та два виходи HDMI, всі вони сумісні з 2.1a/HDCP 2.3. Вони доповнюють чотири стерео входи RCA, стерео XLR, три коаксіальні входи S/PDIF і три оптичні входи. Варто зазначити, що пари лінійних входів RCA також можна налаштувати для аналогового 7.1-канального входу. Праворуч задньої панелі розташовані чотири виходи XLR, пронумеровані від 17 до 20, а відповідні виходи динаміків від 1 до 16 проходять вздовж основи корпусу. Також є один оптичний вихід для мікшування зони 2.

Функції

Як уже згадувалося, ISR Fusion 20 є 20-канальним ресивером з 16 підсилювачами потужності Edge, люб’язно наданий датською компанією ICE Power. Потужність підсилювача на канал становить 150 Вт на 8 Ом та 300 Вт на 4 Ом. Ви також можете з’єднати три канали, що забезпечить потужність 500 Вт як на 8, так і на 4 Ом. Це все одно полегшить розміщення тринадцятиканальної сателітної схеми, якщо найбільш ймовірно, користувач вирішить надати додаткову вагу переднім гучномовцям LCR. Залишаються чотири виходи XLR, які, найімовірніше, також будуть підключені до активних сабвуферів (до чотирьох). Жоден канал не призначений заздалегідь, тому користувач має повну гнучкість в налаштуванні. StormAudio оцінює постійну потужність 2000 Вт і пікову потужність 2500 Вт.

…користувач має повну гнучкість у налаштуванні

Секція обробки включає функції декодування та DSP для розшифрування форматів імерсивного аудіо Dolby Atmos, DTS:X Pro, IMAX Enhanced і, звичайно, Auro-3D. Хоча у попередньому розділі ми торкнулися специфікації HDMI, протокол 2.1a підтримує відео 8K та 4K/120, а також системи динамічного HDR, включаючи HDR10+, HLG та Dolby Vision. Системи керування розумним будинком підтримуються драйверами Control4, Crestron, RTI, Savant та ELAN. Для стримерів доступна вбудована платформа Roon Ready або ви можете підключити потоковий пристрій, а відсутність Wi-Fi впадає у вічі.

Звичайно, Dirac Live є переважною системою корекції приміщення. ISR включає базові алгоритми вирівнювання приміщення, а також власні функції Bass Control і ART. Другий з них додає налаштування фільтра для оптимізації відгуку кількох сабвуферів, одночасно зводячи до мінімуму недоліки приміщення більш щільних і контрольованих басів. ART аналізує всі динаміки та сабвуфери та усуває резонанси та згасання басів. Позбавлення від гарячих точок басу та затяжних резонансів обіцяє пом’якшити вплив низьких частот, що погіршують якість роботи сателітних динаміків, тому звукова сцена в результаті має звучати чистіше та ясніше.

Wi-Fi впадає у вічі своєю відсутністю.

Ви можете завантажити безкоштовну програму Dirac Live на ПК або планшет і звідти запустити всю роботу. Як тільки ISR Fusion 20 буде встановлений у вашій мережі, Dirac Live визначить пристрій, на якому ви хочете застосувати цей процес.

Контроль

ISR Fusion 20 використовує повнофункціональні можливості налаштування та керування. Першим є веб-інтерфейс, доступ до якого можна отримати, ввівши IP-адресу пристрою в інтернет-браузері. В рамках цієї екосистеми ви можете керувати параметрами системи, призначеннями входів, розмірами динаміків, передустановками та багатьма іншими. Це приголомшливий інтерфейс з безліччю опцій, але робочий процес побудований таким чином, щоб ви вводили найважливішу інформацію, яка допоможе вам приступити до роботи. Storm Audio також надає чудові покрокові відеоуроки та документацію, які допоможуть інтегратору або замовнику при налаштуванні та експлуатації. (Веб-інтерфейс діє не тільки як системний конфігуратор, але також дозволяє повністю віддалено керувати відтворенням пристрою.)

…. Це приголомшливий інтерфейс з безліччю опцій, але робочий процес побудований таким чином, щоб ви вводили найважливішу інформацію, яка допоможе вам приступити до роботи.

Хоча конфігурація «Театр» за замовчуванням 2.1 попередньо завантажена у програмне забезпечення, ви можете негайно видалити її та налаштувати свій власний профіль у конфігураторі театру. Тут основними цілями є визначення характеристик динаміків (повний діапазон, бруківка, включення Dolby Atmos і т. д.), а потім шарів у компонуванні динаміків (базовий, верхній та верхній канали). На цьому етапі можна покопатися в Dirac Live або використовувати власну просту процедуру управління басами і визначення рівня StormAudio.

Керування пристроєм також можливе за допомогою чудової програми StormRemote, доступної в магазинах Apple або Google Play. Тим часом, найменш привабливим з варіантів прямого управління, але і найменш ймовірним для повсякденного використання, є ІК-пульт дистанційного керування, що додається в пластиковій рамці, який здається трохи неудосконаленим для топового компонента домашнього кінотеатру. Він підтримує вибір найбільш часто використовуваних функцій, таких як гучність, налаштування прослуховування і кнопки навігації. Він також легко включає ключові режими підвищує мікшування для вибраних профілів «Театр». Ми виявили, що для вибору гучності та введення ми надсилаємо до програми для мобільного телефону, але майте на увазі, що при зміні останнього відбувається певна затримка.

Налаштування та робота

Для ISR Fusion 20 ми вибрали макет 5.2.4. У моєму кінозалі встановлено сім динаміків серії M&K 150, розташованих на рівні вух, але через особливості проводки в даному випадку не можна було використовувати весь масив 7.3.6. (Проблеми маніпулювання ресиверами та AVP у будинку рецензента будуть знайомі всім, хто займається AV-друком!) Два сабвуфери M&K X10, використані в цьому тесті, розташовані у двох передніх кутах кімнати, а також чотири M&K MP. -150 верхніх каналів, змонтованих на фермах, направлені у бік зони прослуховування.

….. Навіть після виконання базового калібрування Dirac Live результати були чудовими.

Навіть базову процедуру вирівнювання приміщення Dirac Live 3 (остання версія) можна виконати кілька етапів. Він передбачає розміщення мікрофону УМІК-1 на штативі та проведення вимірювань спочатку в основній позиції прослуховування або в зоні найкращого сприйняття, а потім на різних висотах навколо зони відпочинку. Є варіанти на 9, 13 чи 17 позицій мікрофона. Враховуючи, що в мене досить вузьке місце для сидіння, я вибрав “жорстко сфокусовану” візуалізацію з 9 положеннями виміру. Програмне забезпечення Dirac генерує графічне зображення кожного каналу і частотної характеристики сабвуфера індивідуально. Після вибору та розрахунку результатів, натиснувши кнопку «Повна оптимізація басів», отриманий профіль можна назвати та зберегти з усіма доступними для перегляду даними про полярність, рівень та затримку. Це загальний огляд, але повна процедура включає кілька етапів, які стануть зрозумілі, коли ви прочитаєте документацію. У майбутньому ми сподіваємося вивчити створення вимірювань та профілів ART у майбутній статті тут, у AVF. Але навіть після виконання базового калібрування Dirac Live результати були чудовими.

Продуктивність

Баси в моїй кімнаті після запуску Dirac Live і двох сабвуферів, що виходять, були щільними, чудово контрольованими і легко інтегрованими. Спочатку я експериментував із прослуховуванням контенту, неодноразово відключаючи свій профіль Дірака під назвою «Театр 1», щоб порівняти звукові поля. Звукова сцена відразу втратить контроль, баси регресують, а чіткість і чіткість діалогів зникнуть.

…. Саме ті характеристики продуктивності, які ви очікуєте від по-справжньому високоякісного кінопроцесора.

Коли мій профіль знову у грі та у вступній частині фільму «Трон: Спадщина» (2010, Blu-ray, 7.1), голос оповідача Джеффа Бріджес багатий, сповнений і ізольований. Так і має бути, тому що потужні глибокі басові ноти, що лежать в основі сцени, занурюють кімнату в атмосферу. Це справжній кінематографічний досвід. Навіть коли незабаром після цього Бріджес виходить зі спальні свого сина, праворуч лунає помітний і реальний скрип дверей, який, здається, доноситься прямо ззаду (де немає гучномовця). Під час гонки на легкому велосипеді в тому ж фільмі звукове навантаження передньої звукової сцени стає жорстоким, коли гравці проносяться повз глядача і спрямовуються в далечінь. Поки Куорра (Олівія Уайлд) відвозить Флінна (Гаррет Хедлунд) зі стадіону, тромбони у музичній партитурі звучать глибоко та широко розкидані. Впевненість і серйозність ISR – це саме ті характеристики продуктивності, які ви очікуєте від по-справжньому висококласного кінопроцесора.

Не лише точні вказівки напряму в іммерсивних звукових полях, а й вишукане оброблення стриманих звукових ефектів. У більш спокійні моменти підготовки до запуску в Аполлоні-13 (1995, 4K UHD, DTS:X) металеві контакти застібок командного модуля ідеально розташовуються в лівому і правому динаміках, після чого люк зі брязкотом закривається. явно праворуч за лаштунками. Тим часом, тонко розрізняються ноти валторн і солодкозвучних струнних, що посилюються. У заключному епізоді рятувальний вертоліт здійснює обліт, перетинаючи ліві канали висоти. Після приводу оркестр і хор беруть на себе управління всім ансамблем з чудовою динамікою та масштабом.

Музична інтерпретація ISR не тільки надзвичайно деталізована, але й освіжаюче нейтральна та правдива.

Я розкручую компакт-диск з Aerial Кейт Буш (EMI) і ніжним рок-треком Joanni. Під час куплету пісні хрипкий голос Буша текстурований і центрований, а бас-гітара, трохи підштовхуючи діжку, і повітряний струнний синтезатор точно відтворюють образ. Музична інтерпретація ISR не тільки надзвичайно деталізована, але й освіжаюче нейтральна та правдива. Щільний і неспотворений гітарний брейк у середній частині потужний та багатошаровий. Інтерпретація трохи механістичніша і крутіша, ніж у мого Lyngdorf AVP (але датський виробник задає дуже високу музичну планку).

…Немає тієї різкості, яка властива підсилювачам середньої цінової категорії.

Навіть у треку I Believe in You з пісні Talk Talk Spirit of Eden семпльований хоровий приспів чистий і неспотворений, без будь-якої різкості, яка може турбувати підсилювачі середньої цінової категорії. ISR чудово обробляє деталізацію середніх частот та забезпечує чітке поділ клавіш органу та гітар. “Великодня ораторія” Баха (CD, Harmonia Mundi) – жива, хоча і досить яскрава запис, але ISR відмінно справляється і тонко дозволяє всі нюанси дерев’яних духових інструментів, гучних літавр і багатогранної духової секції.

Висновок

Огляд AV-ресивера StormAudio ISR Fusion 20

Чи маю я купити один?

Продуктивність StormAudio ISR Fusion 20 явно орієнтована верхній сегмент ринку. Якщо бажаєте, той пік, якого ви досягаєте при переході в категорію люкс, – це просто прерогатива небагатьох обраних виробників. Вся справа в тій вазі, що сприймається, або авторитеті кращих домашніх кінотеатрів, який відрізняє чоловіків від хлопчиків.

Після виконання вкрай важливої корекції приміщення Dirac Live загальна продуктивність настільки потужна, але точна, що надихає на багато годин надзвичайно приємного прослуховування. Гучномовці M&K, які ми тут використовуємо, вже втілюють продуману нейтральність, але розділити її з відкритістю Storm – справжнє задоволення. Більш того, спритна здатність Dirac Live досягати такого щільного, ненав’язливого басу в маленькій кімнаті, безсумнівно, є ще одним визначальним моментом у світі домашнього кінотеатру, що постійно змінюється.

… Абсолютно захоплюючий досвід прослуховування.

Майте на увазі, що ISR Fusion 20, як і AVP ISP з тієї ж стабільної версії, насамперед призначений для індивідуальних установників. Жоден аркуш ні перевернуто у прагненні надати користувачеві можливість налаштовувати його на власний розсуд. Але на відміну від деяких конкурентів StormAudio, для того, щоб освоїти безліч шарів і функцій системи за допомогою фірмового графічного інтерфейсу користувача і Dirac Live, потрібен досить тривалий період навчання. Однак, якщо ви готові прийняти виклик, прийміть його. StormAudio ISR Fusion 20 – це ресивер, з яким я б хотів провести ще багато днів і тижнів, оптимізуючи і постійно вдосконалюючи надзвичайно захоплюючу якість прослуховування.

Посилання на оригінальний огляд.

Посилання на прайс.